torsdag 10 december 2009

Veckans ledare: Leif Waldemark



Förra veckan var ju som bekant Adolf Hitler "Veckans ledare". Den här veckan har jag dock valt en samtida ledare, nämligen Mullbergaskolans rektor Leif Waldemark.

Leif Waldemark är kanske inte så känd för den stora allmänheten, men Leif Waldemark är en stor man. Leif Waldemark är rektor på Mullbergaskolan, en kristen friskola som fostrat mången framgångsrik författare, läkare, musiker och innebandyspelare.

Leif Waldemark har den officiella titeln rektor och den inofficiella titeln framtidsingenjör- men är i ordets rätta bemärkelse en renässansmänniska, en visionär och något av en portalgestalt, eller frälsare om ni så vill, för skolväsendet på 2000-talet.

Leif Waldemark styr sina underlydande med en mjuk, men samtidigt fast hand. Leif Waldemark uppmuntrar personliga initiativ, bara de följer hans stenhårda regler till punkt och pricka. Leif Waldemark låter människor utvecklas, så länge det sker helt och hållet på hans villkor.

Leif Waldemark är veckans ledare och samtidigt en av mina största inspirationskällor. Leif Waldemarks konfliktlösningsmetod, "Ignorera problemen tills de försvinner" är ett vedertaget begrepp på ledarskapsutbildningar i hela Mälardalsområdet. Leif Waldemark är en heder för det svenska skolväsendet och en inspirationskälla för mig i min roll som ledare och chef.

Anders Johanson
Enheten för Avdelningsfrågor

1 kommentar: