måndag 4 januari 2010

5 ledarideal från filmens värld

Vi har mycket att lära från filmens värld, inte bara om samlagsställningar, utan kanske framförallt om ledarskap. Idag ska jag ge er fem ledarideal från filmens värld som kan inspirera er i verklighetens ledarskap, den lille mannens ledarskap som jag kallar det.



3. Överste Kurtz (Apocalypse now)
Du är framgångsrik militär i amerikanska armén. vad gör du? Jo, du drar till skogs, bygger upp en liten armé med infödingar och hugger huvudet av folk och sätter upp på träpålar. Sen skickar du då och då ut inspelningar där du talar om sniglar som kryper på rakblad, en slags föregångare till podsändningar skulle man kunna säga. Överste Kurtz var en visionär och hans tydliga ledarskap inspirerar dagens "moderna" ledare till att gå sina egna vägar.


4. Gordon Gekko (Wall street)
Att sakna känslor, själ och fingertoppskänsla är en förutsättning för att ens kunna bli chef. Vad vi kan lära oss av Gordon är att det inte skadar att vara lite fräsigt klädd också. En god ledare bär hängslen!


1. Commandant Lassard (Police academy)
Förvirrad gammal gubbe som leder genom att inte veta någonting om någonting. En förebild för alla potentiella chefer. Underskatta inte sinnesförvirring och okunskap i en pressad situation, det kan bli din räddning.


5. Dr. Zaius (Planet of the apes)
Dr.Zaius är en klassisk mellanchef inom offentlig sektor som hela tiden vill försvara sitt revir och sina arbetsområden. Det är bara han som får läsa och tolka Laggivarens förhållningsregler. Det finns inte plats för andra tolkningar än Dr.Zaius egna och det är ett så otroligt tydligt och tilltalande ledarskap att jag blir tårögd. Se "Apornas planet" och lär!


5. HAL 9000 (2001- A Space odyssey)
HAL 9000 är en maskin som förhåller sig till de givna ramarna likt en tjänsteman på Försäkringskassan, själlöst och utan medmänsklighet. HAL 9000 lär oss om ett ledarskap utan kompromisser, utan hänsyn till medarbetarnas väl och ve och med en benhård tro på sin egen förträfflighet. HAL 9000 är den ultimata ledaren och till och med jag har mycket att lära av honom (för det är självklart en han, ingen kvinna kan utöva ett så tydligt ledarskap).

Edit:
Det sticker tydligen rödstrumporna i ögonen att inte end enda av ledarna jag presenterat ovan är kvinna. Förklaringen till detta är enkel: Kvinnor ska vara hemma, föda barn och tillfredsställa sin man. Kvinnor kan inte leda, bara följa. Det finns massor med forskning kring detta.

Edit igen:
Vän av ordning noterar att siffrorna inte står i ordning och det är helt i sin ordning. Det är en del av det som jag valt att kalla "Oklart ledarskap". När det inte finns några givna ramar för någonting, inte ens vilken siffra som kommer först, blir de underlydande mer benägna att prestera bättre eftersom de helt enkelt inte vet vad som förväntas av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar