fredag 4 februari 2011

Mitt personliga brev: Tips


Eftersom jag själv går i jobbsökartankar tänkte jag delge er alla mina fem bästa tips vad gäller det personliga brevet:

1. Skriv för hand, gärna i versaler ("stora bokstäver"). Finns det något personligare än att få ett vackert, handskrivet personligt brev som jobbansökan? Även om du inte skriver ditt personliga brev för hand rekommenderar jag att du skriver i versaler. Det sticker ut lite från mängden och du ger intrycket av att vara stark och handlingskraftig. Och kom ihåg typsnittet: Comic sans!!

2. Var privat. Har du problem med potensen? Slår du din fru? Anorexi? Tycker du om att äta toalettpapper? Det här är information som kan vara skillnaden mellan soppkön och en toalettsits i platina. Det är här som arbetsgivaren ser din karaktär. Ju öppnare du är, desto större chans för jobbet. Kom ihåg, inget är för privat.

3. Bild på dig själv. Är du kvinna? Har du stora bröst? En välsvarvad rumpa? Bifoga bilder! Det är alltid en besvikelse när man kallar folk till intervju och så dyker det bara upp plattarslade fruntimmer med två dunk i ryggen. Snygg på bild= Garanterad jobb.

4. Berätta i detalj varför du söker jobbet och undvik klyschorna om att det "verkar stimulerande och utvecklande". Säg som det är: Du tycker jobbet verkar lagom slappt och du ser stora möjligheter att tjäna hyfsat med pengar utan att ta ut dig. Fick du sparken från ditt förra jobb för att du stal kontorsmateriel som du sedan sålde på loppmarknader? Inga problem! Företagsamhet uppskattas alltid av potentiella arbetsgivare.

5. Ansökningsbrev med rim, limerickar och roliga historier. Alla älskar en entertainer, så gå loss ordentligt och bjud på dig själv.

Undvik:
- Klipp och klistra med bokstäver från tidningar. Känns för mycket som ett brev från en kidnappare. Även om det också kan ha sin charm.
- Bilder på katter
- Parfymerade brev

Lycka till

Anders Johanson

1 kommentar: